ENERGI, TRÆNING og BEVIDSTHED

SUNDHED - I ALLE ALDRE
 
               www.hsp-info.dk

 

12.32 Mere Superfood

Superfoods kan være simple ting som hør- og sesamfrø. Men det kan også være mere eksotiske varer og af de mere kostbare typer. Heldigvis bruger man ikke så meget af disse superfoods.

Chiafrø

Chiafrø er dyrket i 4000 år i Syd- og Mellemamerika, hvor de indgik i den daglige kost sammen med majs og bønner. De senere år er frøene blevet ret kendte i Europa, hvor de tilsættes en lang række produkter for at give dem et "sundt image". Men det er måske lidt synd, da chia-frøene er allersundest, når de fortæres udblødte men uden opvarmning.

Chiafrø er rigtig gode. De er:

 • Smækfyldt med kostfibre - fire gange så mange som i hørfrø.
 • Indeholder meget kalk og en masse antioxidanter.
 • Indeholder ca. 20% omega-3 fedtsyrer. En skefuld frø giver det samme som en laksefilet.
 • Proteinrige.
 • Rigtig gode for fordøjelsen.

  Frøene skal udblødes - de suger måske 15 gange vand.

  Spis dem rå - det er som sagt synd for de sunde stoffer at bage eller koge dem. Udblødte chiafrø er gode at blende i en smoothies.

  De kan købes for ca. 75 kr. kiloet, hvor de er billigst. Brug dem!

  Se også beskrivelsen i dette modul.

  Hampefrø

  Hampefrø er en helt i gennem "ægte superfood". De købes afskallede, og bruges også som sundt drys.

  Hampefrøene indeholder ca. 45 % sunde fedtstoffer og ca. 35 % protein, så de er meget næringsrige. Brug dem supplement - en skefuld hældes ud over grøntsagerne. De smager rigtig godt, med en rund, nøddelignende smag. Opbevar dem i køleskabet, så de bevarer deres gode egenskaber.

  Afskallede hampefrø kan fås ned til omkring 100 kr./kilo. Det er altså et lidt dyrt tilskud, men laver du fx en effektiv udrensningskur (og slanke-), hvor du måske i 4 uger kører rent vegansk og uden brød - så er de afskallede hampefrø virkelig på sin plads.


  Her serveres kikærter med salat, som er drysset med afskallede hampefrø.

  Se også omtalen af Hampe-baseret proteinpulver, du kan bruge, hvis du træner meget.


  Nødder

  Når det handler om superfoods, så kommer man ikke uden om nødderne. Her fremhæves:

 • Mandler
 • Græskarkerner
 • Valnødder

  Det er fødevarer, du altid skal have i huset og huske at få spist. Ikke de store mængder, men en lille håndfuld i det daglige. Så får du sunder olier på den naturlige måde, og der er også masser af andre gode stoffer idem

 • Se opskrifter og beskrivelser af fødevarer

  Chlorella og spirulina

  Disse produkter er lidt mere "fanatiske". Det er alger - ferskvandsalger faktisk - som er tørrede, og som har et enormt indhold af sunde proteiner og masser af andre stoffer. Mange hævder, at disse alger er det sundeste, mennesket overhovedet kan spise. Chlorella har fx nogle meget stærke udrensende egenskaber.

  Chlorella og spirulina findes i pilleform, og det bliver hurtigt dyrt. Vil du bruge dette kosttilskud, er det langt billigere at købe pulveret. Det koster ca. 300 kr. kiloet, men man bruger bare en teskefuld dagligt, så det holder godt. Det er noget underligt noget at spise, men man kan jo vænne sig til meget ...

  Algepulveret er meget finkornet - det minder om grøn toner til laserprinteren. Så det er noget, man skal lære at håndtere - det kan svine.

  Du kan fx røre pulveret ud i lidt juice og hælde det over noget frugt til morgenmad. Eller du kan blende det med i en smoothie, eller ryste det med i en proteinshake, hvis du bruger det.

 • Næste artikel
 • Forrige artikel

  Til start

  Copyright 2011-20 Fitness-vitalitet.dk

 •