ENERGI, TRÆNING og BEVIDSTHED

SUNDHED - I ALLE ALDRE
 
               www.hsp-info.dk

 

11.44 Flere vegetarretter:

Søde kartofler

Søde kartofler er en af de nyere grøntsager i Danmark. Mange forbinder den med sydamerikansk mad og måske afrikansk, men som vegetar er det fint at kunne variere sin kost. Disse søde kartofler er dyrket i Holland og kan sagtens indgå i et vegetarisk køkken.

Nogle kalder de søde kartofler for yams, men yams er en rod fra en helt anden plante, så de har ikke noget med hinanden at gøre. Søde kartofler er rodknolde fra en snerle-art. Det er en lidt brunlig knold, større end almindelige kartofler:


Rødderne er de meget udbredte i asiatiske butikker, og i Tyskland ser man dem alle vegne. Nu har de søde kartofler også bredt sig til de danske supermarkeder.

Søde kartofler kaldes også batate og er en af de ældst kendte kulturplanter. De indeholder store mængder af antioxidanten betacaroten foruden en række mineraler, fibre samt A- og E-vitaminer. Kartoflerne er søde, og derfor indeholder de mange kulhydrater, så man skal selvfølgelig ikke proppe sig med kilovis af dem. De kan også blive kvalme, hvis du sætter dem sammen med andre søde ting.

Prøv at bage dem

Søger du på nettet, vil du se, at de søde kartofler kan behandles på mange måder. Bager du dem kan de søde kartofler prikkes med en gaffel, som det også ses på fotoet herover. Placer dem i et fad af en art, da de godt kan safte en smule under bagningen. Giv dem fx 1 time ved 180°, tiden er ikke kritisk; de skal bare have nok.


Efter bagningen er det meget let at pille skindet af rødderne. Inden i ses det søde, bløde og orange frugtkød, som er ganske velsmagende - omend lidt sødligt, hvis man spiser det rent.


De pillede rodknolde er klar til brug.

 • Se opskrifter og beskrivelser af fødevarer

  Hvad spiser man dem til?

  De søde kartofler kan bruges i en pilaf. Det gælder om at sætte dem sammen med noget, der ikke er sødt, men hellere surt og måske lidt stærkt.

  Boghveden koges med blegselleri. De søde kartofler skal skæres i mindre stykker og tilsat pilaffen sammen med hakkede løg og hvidløg, citron (lime er nok endnu bedre), urtebouillon, peber og en god olivenolie til allersidst. Det smager rigtig godt med lidt soy-sovs på, lidt chili og en grøn salat til!


  Pilaffen har fået en flot farve af de søde kartofler.

 • Næste artikel
 • Forrige artikel

  Til start

  Copyright 2011-20 Fitness-vitalitet.dk

 •