ENERGI, TRÆNING og BEVIDSTHED

SUNDHED - I ALLE ALDRE
 
               www.hsp-info.dk

 

11.44 Flere vegetarretter:

Søde kartofler

Søde kartofler er en af de nyere grøntsager i Danmark. Jeg må indrømme, at jeg forbandt den med sydamerikansk mad og måske afrikansk, men som vegetar er det fint at kunne variere sin kost. Disse søde kartofler er dyrket i Holland og kan sagtens indgå i et vegetarisk køkken.

Nogle kalder de søde kartofler for yams, men yams er en rod fra en helt anden plante, så de har ikke noget med hinanden at gøre. Søde kartofler er rodknolde fra en snerle-art. Det er en lidt brunlig knold, større end almindelige kartofler:


Vi fandt dem i Lidl, ellers er de meget udbredte i asiatiske butikker, og i Tyskland ser man dem alle vegne. Nu har de søde kartofler altså også bredt sig til de danske supermarkeder.

Søde kartofler kaldes også batate og er en af de ældst kendte kulturplanter. De indeholder store mængder af antioxidanten betacaroten foruden en række mineraler, fibre samt A- og E-vitaminer. Kartoflerne er søde, og derfor indeholder de mange kulhydrater, så man skal selvfølgelig ikke proppe sig med kilovis af dem. De kan også blive kvalme, hvis du sætter dem sammen med andre søde ting.

Prøv at bage dem

Søger du på nettet, vil du se, at de søde kartofler kan behandles på mange måder. Vi valgte at bage dem. Så skal de søde kartofler først prikkes med en gaffel, som det også ses på fotoet herover. Placer dem i et fad af en art, da de godt kan safte en smule under bagningen. Giv dem fx 1 time ved 180°, tiden er ikke kritisk; de skal bare have nok.


Efter bagningen er det meget let at pille skindet af rødderne. Inden i ses det søde, bløde og orange frugtkød, som er ganske velsmagende - omend lidt sødligt, hvis man spiser det rent.


De pillede rodknolde er klar til brug.

  • Se alle vores opskrifter og beskrivelser af fødevarer

    Hvad spiser man dem til?

    Vi valgte at bruge de søde kartofler i en pilaf. Det gælder om at sætte dem sammen med noget, der ikke er sødt, men hellere surt og måske lidt stærkt.

    Vi kogte boghvede med blegselleri. De søde kartofler blev skåret i mindre stykker og tilsat pilaffen sammen med hakkede løg og hvidløg, citron (lime havde nok været endnu bedre), urtebouillon, peber og en god olivenolie til allersidst. Det smagte rigtig godt med lidt soy-sovs på, lidt chili og en grøn salat til!


    Pilaffen har fået en flot farve af de søde kartofler.

  • Næste artikel
  • Forrige artikel

    Til start

    Copyright 2012-17 Michael Karbo og Fitness-vitalitet.dk

  •