ENERGI, TRÆNING og BEVIDSTHED

SUNDHED - I ALLE ALDRE
 
               www.hsp-info.dk

 

11.42 Vegetarkost: Råvarer og opskrifter

Vegetarmad handler meget om råvarer - mindre om opskrifter. Det er helt afgørende, for at du får succes som vegetar - at du lærer dine råvarer at kende! Se vores beskrivelse af råkost, hvor du kan læse om en række grøntsager og urter, som du løbende skal sørge for at få indkøbt.

På denne side beskriver vi nogle af vores favoritter indenfor grønt, urter og opskrifter:

  • Pesto - et fantastisk tilbehør
  • Risotto/Pilaf - supernem, dejlig ret
  • Spidskål - billig, lettilgængelig og hurtigt tilberedt
  • Kæmpemælkebøtte (løvetand) - en overset grøntsag


    Pesto


    Pesto er en kold, grøn sovs - et pragtfuld tilbehør. I Italien laves pesto typisk af basilikumblade, hvidløg, pinjekerner, olivenolie, parmesan og salt. Men, der er ikke nogen fast opskrift, du kan lave din egen!


    Grønne urter og olivenolie er basen.

    Vi laver ofte pesto. Den kan selvfølgelig også købes på glas. Men enten er det meget dyrt, eller også er det en halvdårlig kvalitet lavet med masser af billig solsikkeolie. Laver du din egen - med en god olivenolie - får du en helt anden kvalitet. Råvarerne er ikke superbillige, men du vil elske resultatet.


    Lige, når den er lavet, kan pestoen være lidt skarp i smagen, men efter nogle timer i køleskabet er den mild og lækker.

    Ingredienserne

    Pesto laves af en lille håndfuld ingredienser, der hakkes/blendes sammen. Her er de ting, vi gerne bruger:

  • Frisk persille, dild, basilikum (hvis vi har det), koriander ...
  • Masser af olivenolie
  • Hvidløg - pænt store mængder
  • Valnøddekerner - en god portion
  • Grapesaft, appelsinsaft, lidt skal fra økologisk citron
  • Havsalt


    De etniske grønthandlere (især afghanere og arabere) har ofte store bunter helt frisk persille og dild. Det er perfekt til pestoen! Man får utroligt megt ud af sådan et par bunter, der snildt holder en uges tid i et glas vand (skift vandet undervejs; brug evt. regnvand).

    Det hele blandes

    Du skal have hakke/blendet alle ingredienserne godt sammen. Nogle kværner det i en morter; vi bruger en blender. Måske ville en foodprocessor være bedre, hvis man havde en sådan.

    Der skal meget olivenolie til - det skal du lige være forberedt på (gerne 1/4 liter eller mere, hos os. Med en blender skal urterne hakkes/skæres ret godt ud, ellers er de svære at få til at blende. Men giver man sig lidt tid og tilsætter tilstrækkeligt med olie, så får du den flotteste og mest velsmagende pesto ud af det.


    Så blendes der.


    Den færdige pesto smages bedst på en riskiks ...



    Din pesto holder sig fint nogle dage i køleskabet.


    Risotto/Pilaf

    Risotto er en herlig italiensk ret, der består af ris, som koges sammen med hvidvin, urter, svampe, måske lidt kød og ost.

    Vi laver vores egen variant, der er meget nem og hurtig. Vi kalder den pilaf. Opskriften varierer fra gang til gang, men grundlæggende består den af:

  • Frø/nødder i stedet for korn (amaranth, quinoa, boghvede)
  • Snittet porre, blegselleri, sølvbede, fenikkel, eller andre urter, som skal koges
  • Urtebouillon, lys balsamico, salt, krydderurter (sabsi).

    Du kan også vælge korn som fx byg (perlebyg), men den bliver meget lækker med boghvede og den slags. Grynene sætter vi gerne i blød dagen før og skyller dem godt.


    Amaranth, quinoa og boghvede er frø/nødder, der er yderst velegnede til en gang pilaf.

    Så skal du finde nogle grønne urter, som snittes i små stykker. Enten skal de koges med grynene, eller også koger/damper/sauterer du dem separat og blander det hele sammen inden servering. Porre, blegselleri, fenikkel, sølvbede og kæmpemælkebøtte kan netop koges i de 15-20 minutter, som grynene også skal have.

    Til sidst kan du tilsætte urter og andre ting, der måske ikke skal koge ret meget. Det kunne være hakket hvidløg, frisk dild eller hakket endivie.

    Pilaf er fremragende tilbehør til fx bønner, kikærter, linser, råkost eller evt. tofu. Spiser du fisk eller kylling er det også helt perfekt.


    Pilaf, her med lidt stegt tofu til venstre


    Spidskål - billig, lettilgængelig og hurtigt tilberedt

    Spidskål er en enkel og billig spise, alle kan lide. Den findes i supermarkederne hele vinteren. Spiskålen er meget nem og hurtig at tilberede. Den holder sig godt i køleskabet, så man kan altid have spidskål "på lager".


    Spidskål, snittet, i gryden sammen med rosiner, rapsolie, urtebouillon, lidt chili og tørrede krydderurter (sabsi). Det skal bare varme i fem minutter.


    Kæmpemælkebøtte (løvetand)

    Den store mælkebøtte dyrkes i Italien; den ligner almindelig mælkebøtte, bare i XXXL-format:

    Kæmpemælkebøtte er dejlig spise. Urten skæres i stykker og koges/dampes ca. 15 minutter.


    Du kan fx spise sauteret kæmpemælkebøtte sammen med kogte kartofler og pesto ...

    Se også en ret med kæmpemælkebøtte her

  • Se alle vores opskrifter og beskrivelser af fødevarer

  • Næste artikel
  • Forrige artikel

    Til start

    Copyright 2011-18 Michael Karbo og Fitness-vitalitet.dk

  •