ENERGI, TRÆNING og BEVIDSTHED

SUNDHED - I ALLE ALDRE
 
               www.hsp-info.dk

 

11.00 ERNÆRING

Vores valg af mad og fødevarer bestemmer i høj grad vores helbred. Så vil du bevare din sundhed og vitalitet op i en høj alder - så kommer du nok ikke uden om at forholde dig til din kost - og måske lave en vis omlægning.

SE EN OVERSIGT MED:

 • Opskrifter og anvisninger til god, sund og delikat mad.

  GOD FORNØJELSE!

 • En ideel kost?

  Hvad er egentlig den rette kost? Grundlæggende gælder det, at mennesket er altædende. Men, som Paulus så klogt konstaterer (om tilværelsen generelt): "Alt er tilladt, men ikke alt er gavnligt".

  Der er imidlertid mange aspekter involveret, når vi skal have vores mad. Vi er hver især unikke størrelser med vores individuelle behov. Men overordnet set er der en række forhold, som spiller ind:

  Selv om mennesket er altædende, og kan leve og overleve af næsten hvad som helst, så er nogen fødevarer klart mere gavnlige end andre. Hos andre kulturer og tilbage i historien er det enormt forskelligt, hvordan man har spist. Nogle folk spiser masser af kød, andre intet. Der er også folk som eskimoer og tibetanere, der lever i miljøer, hvor de tilgængelige fødevarer er ekstremt ensidige. Men de overlever alligevel og kan sagtens have høj livskvalitet.

  Går man til eksperterne, som der er mange af, så vil de hellere end gerne belære os og kloge sig på vores kost - ofte i modstrid med hinanden. Samtidig lever både medierne, fødevare- og sundhedsindustri højt på at opfinde nye produkter, løsninger og "kure".

  Det er også åbenbart, at vores spisevaner har afgørende betydning for miljøet omkring os. Den globale nedslidning af jordens ressourcer bliver meget alvorlig for de kommende generationer, og landbruget spiller en kæmpe rolle. Danmark er på mange måder én stor svinefabrik. 70% af arealet bliver opdyrket på den mest industrielle måde med brug af allehånde kemikalier, ofte uden den mindste hensyntagen til grundvand og dyreliv - alt sammen for at skaffe foder til millioner af grise, der skal eksporteres til lande så langt væk som Kina. Det er fuldkommen uholdbart.

  Sundt og godt på flere niveauer

  I det globaliserede 21.århundrede må en fornuftig kostplan derfor favne flere temaer:

 • Retterne skal være velsmagende - noget man har lyst til, og som passer til personerne.

 • Opskrifterne skal også være praktisk gennemførlige i det daglige, ligesom det skal være muligt at foretage indkøbene uden de store besværligheder.

 • Maden skal bygge på fødevarer, der giver energi og sundhed i stedet for at nedslide organismen.

 • Overvejende fødevarer, hvor produktionen giver mindst mulig økologisk nedslidning.

 • Køkkenkunsten må gerne blive til en kontinuerlig proces af personlig udvikling. Det drejer sig mere om kropslig, sanselig og ernæringsmæssig indlevelse, følsomhed og viden - end om opskrifter.

 • Stegt fisk, brocolli, råkost.

  Bæredygtighed i praksis!

  En kost, der er enkel, sund og velsmagende, i høj grad er baseret på lokale, uforarbejdede varer. Samtidig er det er så fikst, at denne kost giver den mindst mulige miljøbelastning. For på en eller anden måde er der en direkte sammenhæng mellem kost og miljø; de let fordøjelige fødevarer er også dem, som belaster miljøet mindst.

  Meget forskning viser, at middelhavskøkkenet er noget af det sundeste. Det, som kendertegner Middelhavs-regionen, er (udover olivenolien, som alle fremhæver) den lette adgang til friske, uforarbejde råvarer. Der er et enormt udvalg af lokale grøntsager året rundt - foruden fisk og skaldyr. Derfor indgår der logisk meget mindre kød og langt færre mælkeprodukter end i de nordeuropæiske køkkener. Man spiser i øvrigt også mindre brød og færre kornprodukter.

  Sygelig ensrettelse

  Et vigtigt aspekt ved grøntsagerne er alle de mikrostoffer (vitaminer, enzymer mv.), de indeholder. 2/3 af verdens fødevareforbrug stammer fra hvede, ris, soja og majs!

  Uanset, om du spiser grisekød, oksekød, kylling, fisk fra dambrug, ost eller brød og pasta - så stammer langt det meste af ernæringen fra disse fire afgrøder. Det er resultatet af den industrielle ensretning af fødevareproduktionen. Det er bestemt ikke sundt, hvis der ikke suppleres med stoffer fra en masse friske planter.

  Det er vigtigt at spise sundt, men ernæringsområdet skal ikke sygeliggøres. Derfor er det superpraktisk at holde sig til nogle enkle principper for øje. Principperne er lette at huske og kan tilpasses skiftende forhold. Kort beskrevet kunne plan se sådan ud:

 • Spis masser af planter (rodfrugter, grønt og frugt).

 • Spis overvejende ægte fødevarer (ikke-forarbejdede).

 • Drop kød, mælk, sukker og hvidt mel.

 • Spis mindre korn.

 • Spis våde fødevarer (hellere pasta end brød, hvis du absolut skal have korn).

 • Spis ikke for meget (tænk selv).

 • Tænk selv, vær kritisk over for alle eksperter - der er ofte enten en mode, en skjult dagsorden eller bare ureflekteret tankesæt bag anbefalingerne.
 • Det er enkle råd, der let kan tilpasses din situation - hvor meget tid, du har, årstiden, din adgang til råvarer, din økonomi og din familie og din smag.


  Mystik og suppe

  Meget af øvelsen går ud på at lære principperne at kende, at lære råvarerne (især grøntsagerne) og arbejdsmetoderne i køkkenet at kende. Det er ikke noget, du lærer på en weekend eller på et kursus - det er en tilgang, du selv skal forme og udvikle, som en del af din person. På den måde kan køkkenkunsten afspejle en personlig, spirituel, ja næsten tantrisk udvikling - det er at følge mystikerens vej.


  Grøntsagssuppen forberedes

  Vegeta. Et kroatisk bouillon-pulver, findes hos alle alle etniske købmænd. Lidt kemisk, nok ikke så sundt, men superpraktisk til grøntsagsretter. Ellers findes der mange gode urtebouilloner af mere organisk karakter.

  Grøntsagssuppe under tilberedning. De grønne flækærter er kogt for sig, blendes og kommes i en suppe af kartofler, selleri, gulerod, blegselleri i terner. Krydres fx med urtebouillon og sabsi.

 • Næste artikel
 • Forrige artikel

  Til start

  Copyright 2011-20 Fitness-vitalitet.dk

 •