ENERGI, TRÆNING og BEVIDSTHED

SUNDHED - I ALLE ALDRE
 
               www.hsp-info.dk

 

9.00 GODT UDSTYR

Jeg har gennem årene indkøbt store mængder trænings-dimser og -gadgets. Ofte ting, jeg har måttet hente langvejsfra på nettet. Ind i mellem har der været fejlindkøb, men når jeg nu i perioder er henvist til at træne hjemme, er det altså dejligt med noget udstyr.

Et stopur

Noget, der er helt uundværligt, næsten uanset hvilken træning jeg laver, er et stopur. Det er sikkert meget individuelt, men på mig virker det stærkt motiverende at tage tid på de forskellige øvelser, jeg laver.


Casio HDC-600

Jeg bruger et billigt Casio-ur, der har stopursfunktion. Det har tjent mig nu i snart 8 år, med et enkelt batteriskift undervejs. Modellen findes stadig og kan varmt anbefales.


Interval-timer

Dette er et "must"!

Nok den mest effektive træningsform foregår i intervaller. Alle professionelle træner i intervaller, og det kan man også gøre der hjemme. Et rigtig godt hjælpeudstyr er en interval-timer.

Den kan købes billigt direkte fra producenten. Se www.gymboss.com.

Timeren er ret enkel. Du kan fx indstille den til

 • 30 sekunders træning efterfulgt af 20 sekunders pause
 • 20 sekunders træning efterfulgt af 10 sekunders pause

  Timeren siger dyt (eller vibrerer), når du skifter aktivitet. Du bærer den på dig i en armrem, og så er det bare at køre derud af med hjemmetræning af øvelser - alt er muligt, men ikke mindst hårde, intense sekvenser af core-træning er godt.

  Gratis app til smartphone

  Alternativt kan du finde dig en intervaltimer til din smartphone.

  De fungerer rigtig godt. Søg fx på "Tabata timer" eller "HIIT timer". Der findes en del gratis apps, som er aldeles glimrende. Jeg fandt fx til min HTC-telefon:

 • "HIIT interval training timer"
 • "Tabata Timer"
 • "Impeteus"
 • "Interval Timer AD"
 • "Gymboss" (som er producenten af de geniale små timere af samme navn; de har altså også en gratis app).

  Alle disse aps fungerer fint, og de kan virkelig løfte din træning. Brug dem!

  Indstillinger i app'en

  App'erne har fine muligheder for indstillinger:

 • Om du vil have lyd eller vibration, når et forløb går i gang, og hvor højt
 • Længde af forberedelsesfasen
 • Længde af træningsfasen
 • Længde af hvilefasen
 • Antal forløb

  Her er nogle skærmskud fra brugerfladerne i de nævnte apps:

  Læs mere i 4.40 Interval-træning og
  4.44 Intervaltræning med Tabata-protokollen  Kettlebells

  Kettlebells et gammelt russisk redskab, til moderne mennesker der gerne vil i form. En kettlebell, eller Girya på russisk, er en traditionel russisk vægt der ligner en gammel kanonkugle med hank på.

  Kettlebells er supergode til hjemmetræning (ikke mindst hvis du har mulighed for at træne udendøre). Kuglen lægger op til funktionel træning i for af store sving op og ned, hvor hele kroppen er i brug og skal stabiliseres.

  Øvelserne med kettlebells er perfekte som modvægt til det alt for stillesiddende liv, mange af os har.

  Se øvelserne i Modul 4.35 Træning med kettlebells.


  Gymstick

  En af de dimser, jeg har været rigtig glad for er den finske Gymstick. det eer en plasticstang på en meters penge med en god kraftig elastik (findes forskellige styrker) i begge ender.

  Firmaets fotos og videoer viser altid nogle kvinder, der træner på gulv med stangen. Jeg bruger den udendørs, har begge ender forankret i en krog og trækker så i stangen - som en vægtstang, blot med elastik. Den kan trækkes tre meter ud og giver et utroligt fedt træk i arme og skuldre. Gymsticken har været rigtig god for min genoptræning af et meget svagt skulder/arm-parti. Elastiktrækket er lang, langt bedre end håndvægte, når man er utrænet og fyldt med spændinger.

  Firmaet har andre sjove produkter, jeg godt kunne tænke mig at prøve:


  Elastikker

  Vi har en stor samling elastikker i huset - ikke mindst de 2½-3 meter lange, brede elastikbånd, man kan købe i forskellig styrker, er gode. Vi bruger dem med håndtag eller døranker i begge ender, og så kan de hænges ned fra en krog i loftet eller ude i haven. Det er et billigt og supereffektivt redskab - også for mænd (prøv dem i styrkerne blå, sort, sølv eller guld).


  Flexbar

  Her er et andet sjovt gummi-produkt. Flexbar'en findes også i flere styrkegrader. Den er fantastisk til genoptræning efter skader i rotator-cuffen, som jeg fik efter for hård træning.

  Se denne glimrende video om brug af flexbar. Jeg har lavet de øvelser, han viser, og de har virket perfekt!

  Medicine Ball

  En Medicine Ball er et billigt og praktisk træningsredskab. Det er en massiv og tung bold, der ikke er beregnet til boldspil, men som et vægtredskab. Bolden stiller nogle lidt andre motoriske krav end fx maskiner og håndvægte, så det er på mange måder god træning.

  Boldens vægt skal tilpasses din styrke, og den skal ikke være for tung.

  Du bruger bolden til at skabe ekstra belastning i øvelser, der typisk involverer din core.

  Træning med Medicine Ball fungerer også fint med interval-timer, som omtalt andetsteds her på siden.

 • SE Core-træning med Medicine Ball.

  I nogle af øvelserne sætter bolden fokus på de skrå mavemuskler, på en for mig ny måde. Det er især de øvelser, som jeg selv synes godt om. Men alle øvelserne er faktisk gode som variation i din core-træning, så prøv dem, og god fornøjelse!


  Balancepude

  Vi har gennem årene prøvet mange forskellige balancepuder - men den her klart den bedste. Et fremragende produkt - en lille, blå balancepude af det mest behagelige materiale. Airex Elite hedder den. Vi fandt den til godt 500 kr. på nettet, og det er den absolut værd. Det er et kvalitetsprodukt, så brug kun bare fødder på den, og pas i det hele taget på den - så har du et super hjælpeværktøj, der kan holde i mange år.

  Brug balancepuden til

 • Alle stående gymnastiske øvelser, som fx pilates, standings (zhan zhuang) mv.
 • Til at forstærke virkningen ved stående træning med håndvægte
 • Alle former for squats
 • Træning af ankelleddet
 • Til at sidde på, fx i romaskinen, hvis du har et ømt haleben

  Brug altid puden med bare fødder. Den har en fantastisk evne til at arbejde med fødderne - du kan mærke enhver nerveimpuls og spænding, du bliver utroligt bevidst om din måde at stå på, din balance, vægtens fordeling frem/tilbage og mod højre/venstre. Airex Elite er et fint redskab til at opnå bedre kropsbevidsthed.

  Eksempler på øvelser, der kan laves på balancepuden: groundsquat og dumbbell thruster

 • Næste artikel
 • Forrige artikel

  Til start

  Copyright 2011-18 Michael Karbo og Fitness-vitalitet.dk

 •