ENERGI, TRÆNING og BEVIDSTHED

SUNDHED - I ALLE ALDRE
 
               www.hsp-info.dk

 

6.50 Introduktion til yoga

- træning af krop og sind

Yoga indgår i traditionelle, asiatisk videnskaber om livsstil, krop og sind. Den er overleveret i en omfattende samling af tekster, bønner, belæringer, øvelser og teknikker, som har til mål at samle og udvikle krop og sind i en etisk korrekt levevis. Det kan du læse meget mere om i denne artikel.

Lige en præcision: Man kan let få fornemmelsen af, at "yoga-øvelserne er flere tusind år gamle". Det passer ikke. Enkelte øvelser kan være rigtig gamle, men langt de fleste øvelser er af nyere dato, maks. 200 år gamle. Rigtig mange er af endnu nyere og stammer fra Krishnamacharya, (1888-1989). Og der udvikles fortsat nye øvelser, som får smarte navne på sanskrit. Så er det sagt.

OBS: Gider du ikke høre mit pladder, kan du springe direkte til de første øvelser med linket her.

Vores yogabeskrivelser:
 • 6.50 Introduktion (du er her)
 • 6.55 YOGA-flow 1
 • 6.56 YOGA-flow 2
 • 6.58 Grundlæggende asanas
 • 6.60 Flere asanas
 • 6.64 Fem stående øvelser
 • 6.90 Historisk baggrund
 • 6.99 Oversigt, yoga-øvelserne
 • Tilpasset yoga

  I Vesten arbejder vi typisk med en tilpasset udgave af yogaen, der giver os øvelser (asanas og pranayama), som kan oplære os i kontrol af krop, åndedræt og til en vis grad sind og emotionalitet. Kropsøvelserne består både af statiske stillinger- asanas - som man indtager og fastholder igennem nogle åndedræt, nogle minutter eller længere, samt af mere dynamiske flows, hvor forskellige stillinger kædes sammen af bestemte bevægelser.

  Jeg har selv lavet yoga on og off gennem mere end 35 år (jeg købte min første yoga-bog i Dharamsala i marts 1979). Mit kendskab til yogaen er ikke enormt omfattende, men systemet har været i min krop og sind gennem alle årene. Her på siden beskriver jeg en håndfuld øvelser, jeg selv har brugt tid på, og som jeg "kan stå inde for". Det er ikke dermed sagt, at du skal lave dem alle, for yoga kan meget let give skader, hvis det trænes forkert. Men hvis du er opmærksom og nærværende, har god tid og forstår at mærke "indefra og ud", så kan du trygt gå i gang med mine programmer. Men husk at lytte til kroppen, og lad endelig være med at presse dig ud i ekstremer! Det er slet ikke det, yogaen handler om.

  Egentlig mener jeg, at det er mere sikkert at træne yoga på egen hånd end på et hold, hvor en lærer måske tonser der ud af med måske 15-20 øvelser på en time, som alle skal udføre samtidigt, og gerne uden støtte/hjælpemidler. Nogle kommer til at føle sig presset til at gå over grænser for at kunne "følge med". Det har ikke noget med yoga at gøre. Der skal som minimum være tid til solid personlig instruktion og pauser til nervemæssig centrering. Så nummer ét er at få en personlig lærer. Men du kan nu også komme langt ved selvtræning. Du skal bare tage det med ro og koncentrere dig om få øvelser, du har det godt med.

  Laver du styrketræning er det fint at supplere den med noget yoga. Du får en anden oplevelse af kropsligt nærvær, når du arbejder yogisk. Denne mentalitet er rigtig god at tage med ind i de forskellige former for styrketræning, som handler om isolation af enkeltmuskler/bevægelser.

  Jeg starter gennemgangen med et flow-program, jeg selv holder meget af. De første øvelser er ret enkle, og programmet udføres dynamisk - altså med bevægelse. Jeg vil opfordre til, at du begynder med dette program. Senere følger beskrivelser af en række af de statiske øvelser, som du kan fordybe dig i.

  Sådan virker yogaen

  Yoga-øvelserne kan i starten virke provokerende. De udfordrer din bevidsthed og dit nærvær gennem til tider anstrengende stillinger og bevægelser. Men når du mestrer stillingen/bevægelsen, så skifter oplevelsen - du falder til ro i øvelsen.

  Ofte fungerer åndedrættet som anker for processen; det bruges til at fastholde og uddybe de spændninger og udspændninger, der indgår i øvelserne. Mange oplever, at denne kombination dybt beroligende og centrerende på sindet. Traditionelt benyttes yoga også som forberedelse til meditation.

  Stimulerende og alligevel dybt beroligende. Yogaen er langsom og rolig, samtidig med, at den er krævende. Resultat er en stimulation af både kirtel- og lymfesystemet, hvilket er rigtig godt for vores generelle helbredstilstand. Mange oplever, at øvelserne giver vægttab, ligesom man kan få bedre kontrol over blodtrykket, en bedre holdning og ikke mindst en formidabel ro i sindet. Yoga fremmer et godt helbred!

  Hvis du ikke har prøvet yoga før, kan du starte med flow-øvelserne herunder. Senere går du mere ned i de enkelte asanas - alt efter hvor meget din krop magter. Der er gode beskrivelser på nettet, der findes fremragende bøger (især på engelsk) og der er yogakurser allevegne. Nu er det ikke nødvendigvis et kæmpe projekt, du skal i gang med. Men som med al anden kunst kræver yoga en vis investering af tid og fordybelse. Så giv dig tid - prøv øvelserne derhjemme i rolige omgivelser, for det er den indre oplevelse, som tæller.

  Bliv længe i de enkelte stillinger, og lad være med at kaste dig ud i stillinger, du ikke kan fastholde uden ubehag.

 • Næste artikel
 • Forrige artikel

  Til start

  Copyright 2011-18 Michael Karbo og Fitness-vitalitet.dk

 •