ENERGI, TRÆNING og BEVIDSTHED

SUNDHED - I ALLE ALDRE
 
               www.hsp-info.dk

 

6.50 Introduktion til yoga

- træning af krop og sind

Det, vi kalder yoga, er bare ét af de mange systemer inden for traditionel asiatisk videnskab om livsstil, krop og sind. I vesten dyrker vi gerne den del af indiske yoga der handler om asanas, kropspositioner og -bevægelser samt måske tilknyttede åndedrætsøvelser. Egentlig er yoga meget mere end det, men her beskæftiger os primært med yoga-stillingerne.

Læren om yoga kommer ud af en oldgammel tradition med det formål at samle og udvikle krop og sind i en etisk korrekt levevis. Det kan du læse mere om i denne artikel.

Her følger en vigtig præcision: Man kan let få fornemmelsen af, at "yoga-øvelserne er flere tusind år gamle". Det passer ikke. Overhovedet ikke. Enkelte øvelser kan være rigtig gamle, men langt de fleste øvelser er af nyere dato, maks. 200 år gamle. Rigtig mange stammer fra Krishnamacharya, (1888-1989), og der udvikles fortsat nye øvelser, som får smarte navne på det oldindiske sprog sanskrit. Så er det sagt.

OBS: Gider du ikke høre om dette, kan du springe direkte til de første øvelser med linket her.

Yogabeskrivelser:
 • 6.50 Introduktion (du er her)
 • 6.55 YOGA-flow 1
 • 6.56 YOGA-flow 2
 • 6.58 Basis asanas
 • 6.60 Flere asanas
 • 6.64 Fem stående øvelser
 • 6.90 Historisk baggrund
 • 6.99 Oversigt, yoga-øvelserne
 • Tilpasset yoga

  I Vesten arbejdes typisk med en tilpasset udgave af yogaen, der består af øvelser (asanas og Pranayama), som kan oplære os i kontrol af krop, åndedræt og til en vis grad sind og emotionalitet. Kropsøvelserne består både af statiske stillinger- asanas - som man indtager og fastholder igennem nogle åndedræt, nogle minutter eller længere, samt af mere dynamiske flows, hvor forskellige stillinger kædes sammen af bestemte bevægelser.

  Her på siden beskrives en håndfuld basisøvelser. Det er ikke dermed sagt, at du skal lave dem alle, for yoga kan meget let give skader, hvis det trænes forkert. Men hvis du er opmærksom og nærværende, har god tid og forstår at mærke "indefra og ud", så kan du trygt gå i gang med programmerne. Men husk at lytte til kroppen, og lad endelig være med at presse dig ud i ekstremer. Det er slet ikke det, yogaen handler om.

  Egentlig kan det være mere sikkert at træne yoga på egen hånd end på et hold, hvor en lærer måske tonser der ud af med måske 15-20 øvelser på en time, som alle skal udføre samtidigt, og gerne uden den store instruktion. Nogle kommer til at føle sig presset til at gå over grænser for at kunne "følge med". Det har heller ikke meget med yoga at gøre.

  Der skal som minimum være tid til solid personlig instruktion og pauser til nervemæssig centrering. Så nummer ét er at få en personlig lærer. Men du kan nu også komme langt ved selvtræning, ikke mindst hvis du kender Pilates. Du skal tage det med ro og koncentrere dig om få øvelser, du har det godt med.

  Laver du styrketræning er det fint at supplere den med noget yoga. Du får en anden oplevelse af kropsligt nærvær, når du arbejder yogisk. Denne mentalitet er rigtig god at tage med ind i de forskellige former for styrketræning, som handler om isolation af enkeltmuskler/bevægelser.

  De første øvelser er ret enkle, og programmet udføres dynamisk - altså med bevægelse. Senere følger beskrivelser af en række af de statiske øvelser, som du kan fordybe dig i.

  Sådan virker yogaen

  Yoga-øvelserne kan i starten virke provokerende. De udfordrer din bevidsthed og dit nærvær gennem til tider anstrengende stillinger. Men når du mestrer stillingen, så skifter oplevelsen - du falder til ro i øvelsen.

  Ofte fungerer åndedrættet som anker for processen; det bruges til at fastholde og uddybe de spændninger og udspændninger, der indgår i øvelserne. Mange oplever, at denne kombination dybt beroligende og centrerende på sindet. Traditionelt benyttes asanas også som forberedelse til meditation.

  Stimulerende og alligevel dybt beroligende. Yogaen er langsom og rolig, samtidig med, at den er krævende. Resultat er en stimulation af både kirtel- og lymfesystemet, hvilket er rigtig godt for vores generelle helbredstilstand. Mange oplever, at øvelserne giver vægttab, ligesom man kan få bedre kontrol over blodtrykket, en bedre holdning og ikke mindst ro i sindet. Yoga kan fremme et godt helbred!

  Hvis du ikke har prøvet yoga før, kan du starte med flow-øvelserne herunder. Alternativt kan du dykke ned i de enkelte asanas i de følgende moduler - alt efter hvor meget din krop magter. Der er gode beskrivelser på nettet, der findes fremragende bøger (især på engelsk) og der er yogakurser allevegne.

  Nu er det ikke nødvendigvis et kæmpe projekt, du skal i gang med. Men som med al anden kunst kræver yoga en vis investering af tid og fordybelse. Så giv dig tid - prøv øvelserne derhjemme i rolige omgivelser, for det er den indre oplevelse, som tæller.

  Bliv længe i de enkelte stillinger, og lad være med at kaste dig ud i stillinger, du ikke kan fastholde uden ubehag.

 • Næste artikel
 • Forrige artikel

  Til start

  Copyright 2011-20 Fitness-vitalitet.dk

 •