ENERGI, TRÆNING og BEVIDSTHED

SUNDHED - I ALLE ALDRE
 
               www.hsp-info.dk

 

6.20. Coretræning - Basis-12

Dette program indeholder fire nye Pilates-øvelser, som er et lille nøk sværere end dem i de to tidligere programmer. Du skal først lave dette program, når du fuldkommen mestrer de to programmer Basis-7 programmet og Series of Five.

De nye øvelser i dette program er:

 • Single Leg Kicks
 • The Side Kick
 • BackExtension
 • Side Legs Lift

  1. The Hundred

  Denne øvelse er 100% Pilates Classic opvarmning, den er ikke let, og den bliver aldrig kedelig.

  Du ligger på ryggen, trækker dit powerhouse ind - fokusér på at suge den nederste del af bugen ind, området under navlen. Egentlig er det den dybeste mavemuskel, traversus, du trækker sammen. Den ligger inde under de skrå mavemuskler (obliques). Du skal altså snøre hele muskelkorsettet godt sammen og gøre det i alle øvelserne.

  Lig på ryggen med armene langs siden, håndfladerne nedad. Spænd bugen sammen. Hæv hovedet og den øverste del af skulderpartiet (her strammer du rectus, den lige mavemuskel).

  Hæv begge fødder ca. 10-20 cm fra gulvet, samtidig med, at du løfter armene til lodret. Stræk ud i benene og spænd dem. Meget af øvelsens effekt kommer fra de strakte ben.

  Lig og sug maven rigtig godt ind. Nu skal du til at vippe begge strakte arme op og ned rytmisk, i alt 100 gange. Hvert løft består af en sænkning til næsten vandret et løft på 15-25 cm (hverken mere eller mindre). Stræk helt ud i fingerspidserne hele vejen gennem bevægelsen.

  Lav fem ture op/ned på en rytmisk indånding (fem små sug ind), efterfulgt af fem ture op/ned på en rytmisk udånding (fem små pust ud).

  Det er ét sæt, og dem laver du ti af lige i streg.

  Maven er trukket godt ind hele tiden. Nakken og de øverste skuldre er fri af underlaget. Arme og ben er hele tiden strakte og udspændte - helt ud i tæerne og helt ud fingerspidserne, hold også fokus på det!

  Tæl undervejs

  Øvelsen går altså på, at du vipper begge arme op og ned rytmisk, i alt 100 gange (deraf navnet).

  Lav fem ture op/ned på en indånding og fem ture op/ned på de efterfølgende udånding. Altså:

 • Tæl fem armvip op/ned på en indånding.
 • Tæl fem armvip op/ned på udåndingen (tæl her, hvor langt du er nået, fx 10, 20, 30 osv.).

  Det er ét sæt, og dem laver du ti af - og med maven trukket godt ind hele tiden, og med arme og ben spændte og ikke mindst helt strakte, og med de øverste skuldre fri af underlaget.

  Du skal bare blive ved med at træne denne øvelse - den er teknisk svær, ikke mindst i starten, hvor man bare føler at ligge og blafrer med armene ...

  Når du øvelsen den rigtigt, mærker du tydeligt spændingen i din core. Det gør ondt nederste i maven, hver gang armene vipper ned, for overkroppen rokker jo en smule frem og tilbage i core-muskulaturens elasticitet.

  Avanceret

  Vil du forstærke øvelsen, kan du holde en blød bold fast mellem benene, mens de er løftede fra gulvet. Det aktiverer andre muskler i benene, som nu også skal kontrolleres i højre/venstre plan.

  2. Roll Up

  Roll up er også svær - den kræver styrke, men det får du, når du laver programmet to-tre gange ugentligt gennem nogle uger. Det er næsten et mirakel at opleve, hvor hurtigt man bliver god til denne øvelse.

  Du bliver liggende på ryggen. Før armene strakt bagover. Spænd op i fødderne ved at trække forfoden op mod dig selv.

  Træk sammen i mave og underliv, før armene op til lodret, træk hagen lidt ind mod brystet. På udåndingen rejser du overkroppen langsomt op til lodret, mens du holder spændingen i powerhouse og hele vejen ned i benene. Kør overkrop og armene fremad, evt. til de når gulvet på hver sin side af benene, hvis du kan det.

  Når du trækker kroppen op og frem, kan du mærke trækket fra mavemusklerne, ud gennem siderne, op til skuldrene og ud på ydersiden af armene helt ud til ydersiderne af hænder og fingre.

  Lav gerne tre små kontrollerede vip frem og tilbage, mens du er foroverbøjet.

  Lav så den modsatte bevægelse. Overkroppen føres tilbage til lodret og lægges forsigtigt ned - gerne én ryghvirvel ad gangen, hvis det muligt. Spændingen i underlivet fastholdes, her skal du virkelig trække sammen. Armene føres tilbage over hovedet, når du ligger ned.

  Lav fem gentagelser.

  Det kan være nødvendigt til at lave denne øvelse relativt hurtigt og kraftbetonet i starten, hvor man ikke har styrke til at gøre den langsommere og bedre kontrolleret. Men det kan blive meget bedre hen ad vejen.

  3. Single Leg Circles

  Den næste øvelse kan i starten være lidt tidskrævende, men det en af de vigtigste af basisøvelserne. De store cirkelbevægelser er fantastiske til at udstrække de skæve ben og stabilisere hoften! Bevægelsen er ikke indviklet, men den kan være hård for benmuskulaturen.

  Du ligger på ryggen med armene langs siden og håndfladerne mod gulvet. Spænd sammen i mave og underliv.

  På en indånding løftes højre ben op til lodret, lad tæerne pege lidt mod højre. Nu skal benet lave en cirkel ud mod venstre, men pointen er, at den første del af bevægelsen udføres af hoften:

  Kør på udåndingen benet tværs ind over kroppen mod venstre, ned til (næsten) vandret position, i det højre hofte løftes fra underlaget. Ryg og skuldre bliver i underlaget. Benet sænkes så at sige mod jorden med drejning af hoften. Der er ingen bevægelse i selve hofteleddet.

  Benet føres så i en kvart bue fremad til strakt. Her er bevægelsen i hofteleddet. Det løftes igen op til lodret, alt i mens du spænder i powerhouse.

  Lav i alt 10 cirkler på denne måde. Lav straks 10 cirkelbevægelser i modsat retning, mens du fastholder spændingen i mave og underliv.

  Gentag med venstre ben, 10 cirkler i den ene retning og 10 i den anden retning. Det væsentlige er, at du gennemfører gentagelserne kontrolleret og ensartet.

  Åndingen følger bevægelsen, så hver gang du løfter benet, ånder du ind, og når du sænker benet, ånder du ud. Når du først får at i systemet, kører vejrtrækningen rytmisk og helt naturligt.

  Det kan være godt at skifte mellem højre og venstre efter 10 bevægelser.

  I perioder kan det være rigtig fint at lave cirklerne meget langsomt med opmærksomhed på de steder, hvor der er spændinger og blokeringer. Blokeringer kan opløses!

  Bevægelserne bliver mere og mere kontrollerede, som tiden går, og nervesystemet vænner sig til bevægelserne. Samtidig bliver du bedre til at holde udspændingen og strækket ensartet hele vejen gennem alle bevægelserne, samtidig med at muskelkorsettet holdes spændt - hele vejen gennem forløbet.

  ---

  Der findes en variant, hvor du ikke løfter hoften fra gulvet men har større bevægelse i hofteleddet.

  Du kan også lade hovedet dreje let modsat benbevægelsen for at få et større stræk i ryggen. Gør det først, når du har let ved øvelsen; det væsentlige er, at du gennemfører gentagelserne meget kontrolleret og ensartet.

  4. Single Leg Kicks

  Denne øvelse ser umiddelbart ikke svær ud, men den kan godt være en motorisk udfordring.

  Lig på maven, løft overkroppen og hvil på albuerne, som er under skuldrene. Træk skuldrene ned, spænd op i benene og hold en lang ryg og nakke (kig lidt nedad).

  Brystet er bredt, og maven skal være fri af gulvet. Løft fødderne let. Pres halebenet ned mod gulvet og sug godt op i både mavemuskulatur og bækkenbund. Du må ikke knække eller svaje i lænden; ryggen er næsten lige, så bøjningen foregår i hofteleddet.

  Ånd ind og træk roligt højre hæl op mod enden til lodret. Knæet løfter sig en smule fra underlaget, og hold det der. Spænd i baglåret for at beskytte knæet.

  På en udånding laver du så to små spark/vip med foden op mod enden (ikke for hårde).

  Før på indåndingen højre fod tilbage samtidig med at venstre løftes til lodret. Spark to gange op med venstre under to små udåndinger.

  Gentag 6 sæt.

  5. Rolling Ball

  Øvelsen stimulerer rygsøjlen og stiller krav til mavemuskulaturen.

  Sid op, kryds benene med knæene ind mod brystet. Hold hagen lidt ned og fold armene omkring benene.

  Spænd sammen i underlivet, og rul så forsigtigt bagover, som en kugle.

  Rul tilbage, så du hviler på skuldrene (ikke nakken) og frem igen til siddende position - dog uden at hvile på gulvet med fødderne!


  Øvelsen ser ved første øjekast ret let ud. Men hvis du sætter dig for at udføre den korrekt, skal der en del muskulær kontrol til. Du skal mærke og fastholde en ensartet spænding hele vejen fra fødderne op gennem ankler, lægge, knæ, lår, bækken, mave skulde, arme og hals. Mærk hele spændingen og fasthold den, mens du ruller. Det er krævende.

  Rul fem gange tilbage og frem igen. Du skal ikke kaste dig frem og tilbage - det er en kontrolleret rulning, styret af mavemuskulaturen. Du kommer tilbage på ryggen og frem, hvor du balancerer på sædeknoglerne.

  Hold hovedet nede mellem knæene, når du ruller, og hold hælene så tæt mod ballerne som muligt. På den får du en rundet, næsten C-formet ryg.

  Rulningen skal ikke foregå i ryk, der startes af kast med hovedet eller træk i benene. I alle Pilates rulle/vippe-øvelser (der er en del af dem) er det din core-muskulatur, der styrer bevægelsen og balancen. I denne øvelse er det i realiteten kun rectus-musklen (den lige mavemuskel) og tyngdekraften, der arbejder. Det kræver koncentration ...

  Rul fem gange frem og tilbage. Du kan evt. skifte højre/venstre bens placering for hver rulning - enten, når du er bagover, eller når du er oppe i siddende position. Det kan give lidt ekstra motorisk udfordring.

  6. The Side Kick

  Lig på siden. Begge ben er strakte, men letvinklede (ca. 30 grader) frem fra kroppen. Benene strækkes, fødderne er spændt opad, halebenet holdes tilbage og ryggen er ret. Nederste ben og fod kan vinkles, så der er støtte mod underlaget.

  Spænd op og løft det øverste ben (det højre) 5-8 cm og bøj foden. Før det lidt tilbage på en udånding (uden at miste kontrol over stillingen). Spark frem på indåndingen.

  Lav 10 spark i svingende bevægelser på begge sider. Målet er, at sparket kun involverer hofteleddet, mens benet er strakt og spændt, og der er fuld kontrol i hofteregionen.

  7. Back Extension

  Back Extension (ryg-udstrækning) er en rygøvelse, der forbereder dig til de mere avancerede af slagsen (som Double Leg Kick, Swimming og The Swan Dive).

  Det er en øvelse, som må siges at være god for enhver ryg, hvis den udføres korrekt - dvs. med konstant spænding i muskelkorsettet.

  Du skal spænde op i transversus, som er den inderste, tværgående mavemuskel, der i hver side strækker sig fra rygraden, ud på siden og et godt stykke ind foran maven. Derved snøres hele bughulen sammen og den nederste ryg stabiliseres. Så vil trækket fordeles jævnt udover hele ryggen, når du løfter/strækker ryggen.

  Det er vigtigt for rygøvelserne, at bevægelsen ikke overbelaster hvirvlerne i den nederste ryg og lænd.

  Brug gerne en tyk træningsmåtte, og som mand skal de ædlerede dele placeres ordentligt. Du skal ligge på maven med panden i gulvet (prone). Placer dine arme ned langs siden med håndflader mod lårene, og lav en udånding.

  Pres underlivet let ned i måtten, mens du spænder i mavemusklerne på en indånding. Samtidig løfter du hovedet og den øverste del af overkroppen let. Før armene ud til siden (stadig på indåndingen) som et T.

  Før på en udånding armene tilbage til kroppen, samtidig med at hovedet og overkrop sænkes let (ikke til jorden). I den fase fastholdes spændingen i din core.

  Gentag nu tre gange, idet du på indåndingen løfter og spreder armene, og på udåndingen fører armene ned langs kroppen og sænker hoved og krop en smule. Til sidst sænkes kroppen helt. Det var eet sæt. Lav gerne to eller tre sæt. Husk, at transversus er spændt hele tiden, så lænden beskyttes.

  OBS: Øvelsen kan gøres lettere ved i hele forløbet at holde armene tæt ind til kroppen.

  8. Side Legs Lift / Leg Pull Side

  Lig på venstre side med strakte ben og venstre arm strakt i forlængelse af kroppen.

  Højre hånd støtter foran i underlaget (den holder balancen; fingrene peger opad parallelt med overkroppen).

  Du kan evt. løfte hoften lidt med et sammenrullet tæppe eller lignende. Benene er vinklet ca. 30 grader frem fra kroppen.

  Benene og fødderne er spændte, samlede og strakte. Sug maven ind og spænd hele kroppen på en indånding.

  Løft på udåndingen begge ben med fokus på at holde benene tæt sammen. Den sidste del af benløftet sker med en sideværs flexning af den nederste ryg, så hoften drejes en smule opad.

  På en indånding sænker du benene til de næsten rører gulvet - med fuld kontrol og stabilitet!

  Lav 8 gentagelser på hver side. Hold fokus på, at hele hofteområdet er stabilt, så du ikke tilter frem og tilbage under bevægelsen.

  Leg Pull Side

  Lig i samme stilling som ovenfor.

  Løft begge ben op, og sænk derefter det nederste ben, til det næsten rører underlaget. Fuld kontrol. Før det nederste ben op/ned 10 gange, og gentag på modsatte side.

  9. Single Leg Stretch

  Du ligger igen på ryggen. Spænd ind og løft begge ben op fra underlaget, hold dem der og stræk dem. Løft også hovedet lidt, så det er i forlængelse af ryggen, der er let krummet. Du ser ned mod fødderne.

  På en indånding fører du nu højre ben op til brystet, og tager fat om underben/ankel med højre arm. Venstre hånd griber på skinnebenet lige under knæet, og benet trækkes ind mod brystet.

  Det venstre ben holdes stabilt løftet og strakt med tæerne pegende fremad.

  På udånding skiftes ben.


  Fasthold spændingen i underlivet, så bækkenet er stabilt. Hold blikket mod den forreste fod, der også er strakt fremad og lav 10 gentagelser med hvert ben i en lang flydende bevægelse. Bækkenet holdes stabilt i hele øvelsen, ligesom hovedet ikke bevæges.

  10. Double Leg Stretch

  Du ligger på ryggen.

  Spænd ind og løft begge ben 5 cm fra underlaget, løft også hovedet lidt, så du ser ned mod fødderne. Pres nu begge ben let ind mod brystet ved at gribe om anklerne.

  På udåndingen fører du armene ud til siden og bagover, mens du fører benene frem til strakt.

  Oprethold spændingen i underlivet, fasthold blikket mod fødderne, der holdes strakt fremad.

  Lav 10 gentagelser i en lang flydende bevægelse. Hele ryggen fra haleben til skulderblade forbliver i gulvet.

  11. Single Straight Leg Stretch

  Du ligger på ryggen. Spænd ind og løft begge ben 5 cm fra underlaget, løft også hovedet lidt, så du ser ned mod fødderne.

  På en indånding fører du nu højre ben op til brystet, og tager fat om underben/ankel med højre arm.

  Venstre hånd griber på skinnebenet lige under knæet og benet trækkes ind mod brystet. Det venstre ben holdes stabilt løftet og strakt med tæerne pegende fremad.

  På udånding skiftes ben.

  Oprethold spændingen i underlivet, ikke mindst mens du sænker benet. Fasthold blikket fremad. Lav 20 gentagelser i en lang flydende, sakselignende bevægelse med skiftende løft af de strakte ben. Hele ryggen fra haleben til skulderbladene forbliver i gulvet.

  12. Double Straight Leg Stretch

  Du ligger på ryggen. Spænd ind og løft begge ben 5 cm fra underlaget, løft også hovedet lidt, så du ser ned mod fødderne. Hænderne er flettet bag nakken under hele øvelsen.

  Før nu begge ben strakt lodret op. Også fødderne er strakt ud, når benene er i top.

  Spænd, som altid, op i dit powerhouse under hele øvelsen.

  Før så de strakte ben ned til ca. fem cm over jorden.

  Hold spændingen i underlivet, fasthold blikket fremad. Lav 10 gentagelser i en lang flydende bevægelse. Hele ryggen fra haleben til skulderblade forbliver i gulvet.

  Du kan variere øvelsen ved at udføre nogle løft med spredte ben. Kør skiftevis op med 2 x med samlede ben, 2 x med spredte ben (som i et W).

  13. Spine Stretch Forward

  Denne øvelse strækker ryg og ben.

  Sid op med benene godt spredt. Spænd op i fødderne, så tæerne peger mod loftet. Hvil hænderne på underlaget mellem benene, og træk hagen lidt ned mod brystet.

  Glid så på udåndingen fremad, så langt du kan komme. Lav tre små kontrollerede vip fremad. På indåndingen rejser du langsomt kroppen til lodret.

  Lav fem gentagelser.

 • Næste artikel
 • Forrige artikel

  Til start

  Copyright 2011-20 Fitness-vitalitet.dk. . Opdateret 23.02.2020.

 •