ENERGI, TRÆNING og BEVIDSTHED

SUNDHED - I ALLE ALDRE
 
               www.hsp-info.dk

 

4.70 MGLV-princippet

En typisk tilgang til styrketræning er, at der skal masser vægt på. 50 kg - 60 kg på maskinerne og håndvægte på 15 kg og opefter. Det er sikkert fint til nogle, men til de utrænede, de halvgamle nybegyndere og andre svæklinge er det ikke smart. Heller ikke for folk med hybermobilitet.

Styrketræningen handler ikke kun om at få stærkere muskler. Det drejer sig først om at lære at udføre bevægelserne korrekt. Så hvis du fx skal løfte en vægt, skal du kunne gøre det ordentligt, og det betyder kontrolleret og med samme korrekte udførsel igen og igen.

Genoptræning af nervesystemet

Denne optræning er neurologisk - dit nervesystem skal simpelthen programmeres op til at kunne koordinere dine forskellige muskler til nye bevægelser. Ledbånd og bindevæv skal også trænes op.

Styrketræning er dermed en helt individuel disciplin, hvor du overhovedet ikke kan sammenligne dig med andre. Som nybegynder skal du finde din egne grænser, du skal lære de grundlæggende bevægelser - og det tager tid.

Bevægelserne i styrketræningsøvelser er ofte nye og uvante. De skal gentages hundredevis af gange, for at nervesystemet kan få sine programmer på plads. Der kan gå måneder og år med det.

Når man rent motorisk er underudviklet, er nervesystemet slet vænnet til at styre og koordinere på de muskulære bevægelser, der indgår i træningen.

Muskler, led, bindevæv og ikke mindst nervestyringen skal stimuleres og oplæres, før det hele kommer til at fungere som en helhed med mere aktive og sunde reaktioner.

Den enkelte muskel skal vokse, så den får mere styrke. Men ethvert løft eller skub omfatter en hel række muskler langt ned i kroppen. Her skal nervesystemet kunne aktivere og koordinere alle de involverede muskler, så de samarbejder i én smidig - og gerne letløbende elegant - bevægelsesrække.

Hybermobilitet

Har man tendens til hybermobilitet, er oplæringen endnu sværere, for så mærker man ikke sine grænser og kommer let til at overstrække med ledskader til følge.

Træningen skal derfor begynde med lette vægte. I stedet for at klare 1 sæt af 7 eller 10 gentagelser med høj vægt, kan man måske tage fire sæt af 5-6 gentagelser med lidt mindre vægt.

Du kan fx lave fra 4 til 8 serier af 6 løft med en kort pause mellem. Det bedste er at nå frem til udmattelsen, hvor krop og nerver ikke magter flere gentagelser. Når din afvikling af den enkelte bevægelse begynder at blive usikker, skal du indstille gentagelserne - der har du nået grænsen.

Man kan nå "grænsen" med ganske få gentagelser og tunge vægte. Men den kan også nås med flere gentagelser og lette vægte. Den sidste model virker bedre på utrænede folk med svage led.

Bevægelserne afvikles korrekt, hver gang.

Du kan have fokus på åndedrættet.

Du undgår skader.

Du kan fordybe dig i gentagelsen, der udføres stadig mere meditativt med større bevidsthed.

Du kan træne med høj puls gennem dele af dit program.

Du får efterfølgende en rigtig god fornemmelse i kroppen.

Ved at skifte fra den ene muskelgruppe til den anden, kan pauserne begrænses og den høje puls fastholdes gennem længere tid.

Erfarne styrketrænere vil måske trække lidt på skuldrene af en sådan tilgang. Men til utrænede er det en realistisk model.

En anden fordel ved systemet er, at visse øvelser som måske ellers virker kedelige - men som kan være meget vigtige - bliver interessante at lave, fordi man kan holde fokus på det at perfektionere selve bevægelsen. På den måde bliver bevidstheden koblet ind i styrketræningen, som næsten kan blive meditativ.

Større kropsbevidsthed

Det kan altså anbefales at træne mange gentagelser med lette vægte - uanset, hvad de andre i centret gør. De mange gentagelser giver mulighed for konvcentration og dermed et højere bevidsthedsniveau under træningen.

Hvis du arbejder mere meditativt og forstår at fastholde nærvær og koncentration på de dine indre sanser i de berørte kropsområder og muskelgrupper, lægger du en helt anden kvalitet ind i træningen. • Bedre koncentration
 • Bedre centrering
 • Større kontrol
 • Mere præcision
 • Bedre koordinering med åndedræt

  Som positiv bivirkning, oplæres sindet til mere nærvær og bedre kropsbevidsthed. Det kan virke positivt afsmittende på andre daglige aktiviteter, hvor der kan opleves et højere bevidsthedsniveau.

 • Næste artikel
 • Forrige artikel

  Copyright 2011-19 Fitness-vitalitet.dk

 •