ENERGI, TRÆNING og BEVIDSTHED

SUNDHED - I ALLE ALDRE
 
               www.hsp-info.dk

 

4.32 Styrketræning - basisviden

I dette modul følger forskellige mindre artikler.

Du kan læse om:

 • Styrketræning kræver systematik
 • Træningssystem 1: De fem grundbevægelser
 • Træningssystem 1: De syv kropsområder

  Artiklerne efterfølges af noget om basisøvelser:

 • Pull-Over på bold
 • Brystpres og Incline Press på bold
 • Yates Row
 • Hammer Curls
 • Triceps Extensions

  Til sidst følger et par forslag til træningen:

 • Intervaller eller ej
 • Et effektivt træningsforløb: "Romaskine - Dumbbells - Combo"

  God fornøjelse!


  Styrketræning kræver systematik

  Hvis du som nybegynder forvilder dig ind i et motionscenter, bliver du formentligt præsenteret for en række øvelser på forskellige maskiner. Ideelt set skal det forme et træningsforløb, hvor hele kroppen arbejdes igennem.

  Imidlertid går folk netop i stå med denne type træning - mange kommer et par måneder, så stopper træningen, og man melder sig ud.

  Fejlen er, at man ikke får opbygget en sund forståelse for kroppens aktuelle tilstand, med dens styrker og svagheder. Det kan ende med, at man render lidt rundt fra den ene maskine til den anden, helt uden systematik, og det duer bare ikke.

  Der er mange måder at designe en systematisk træning på. Du kan bare læse på de forskellige styrketrænings-sites - det er en videnskab. I det følgende beskrives to af systemerne. Det første er det mest enkle, hvor det næste er noget mere udbygget. Men begge kan føre til effektiv styrketræning.


  Fitness er ikke nogen ny opfindelse. I årene fra 1927 til 1952 hersede træningsguruen Kaptajn Jespersen med de danske svæklinge og slapsvanse - i radioen og på sommerkurser.


  Træningssystem 1:

  De fem grundbevægelser

  Dette er det mindste træningssystem til systematisk styrketræning. Systemet skulle være meget effektivt, hvis man ikke vil bruge ret meget tid på sin vægttræning - det stammer fra USA, hvor det bruges af travle mediepersoner mfl.

  Systemet bygger på de fem grundlæggende menneskelige bevægelser:

 • Push, hvor man skubber ting væk fra sig selv.

 • Pull, hvor man trækker ting ind mod sig selv.

 • Hoftesving, hvor man bøjer og strækker det store hofte led.

 • Squat, hvor man bøjer ned i knæene.

 • Core-stabilisering, hvor de store muskler omkring korpus arbejder med at holde sammen på det hele.

  Ideen er, at du vælger én øvelse til hver af de fem bevægelser. Så gennemfører du hver af de fem øvelser i to sæt a 12 gentagelser. I alt laver du altså fem øvelser, hver med to sæt og 12 gentagelser i hvert sæt.

  Push-øvelsen er Bænkpres, som både kan laves på en træningsbænk og på en bold. Du presser fx to tilpas tunge håndvægte op foran brystet.

  Pull gøres i centrene som Pull Up, hvor man hænger i en stang og trækker sig op. Det har du sikkert ikke styrke til (med mindre du har adgang til en "Assisted Pull-up-maskine"). I stedet laver du fx Row-bevægelser - med håndvægte eller i en slynge (TRX eller lignende).

  Hoftesvingene laves med øvelsen Deadlift.

  Squats laves med lunges eller selvfølgelig Squats. Med to håndvægte kommer der mere vægt på. Du kan også vælge de lidt sværere split-squats, hvor det ene ben er bagudvendt, nærmest som en lunge.

  Core-stabilisering kan laves med to tunge håndvægte, du går med. Gå 20 m frem og tilbage, hvis du har plads. Denne øvelse kaldes "Farmer's Walk". De tunge håndvægte i hver hånd kræver, at hele core holdes stabil under gåtrinene. Eller kan du bruge de forskellige Plank-variationer eller en af de mange Pilates-øvelser, der er beskrevet her på sitet.

  Afslut gerne programmet med 5 minutters intensiv cardio-træning. Prøv fx at nå så langt, du overhovedet kan i romaskinen på fem minutter. Det er super som basis for dit kredsløb.

  Træningssystem 2:

  De syv kropsområder

  Herover blev beskrevet fem grundbevægelser, der kan danne udgangspunkt for et træningsprogram. Nu præsenteres en lidt anden tilgang til styrketræningen.

  Inden for traditionel styrketræning arbejder man med syv kropsområder, der trænes hver for sig.

  Får du øjnene op for din egen styrke og svaghed indenfor hvert af disse områder, så får din træning en helt anden metodik og dynamik - og det kræver altså lidt indsigt i muskulaturen.

  Så brug beskrivelsen af kropsområderne; undersøg de øvelser, du selv laver - hvilket kropsområde træner de? Og hvordan er din individuelle styrke i områderne? Og kender du de 1-2 afgørende basisøvelser, der træner de enkelte områder? Få gerne fat i en anatomibog, så du kender muskler i de følgende områder og øvelser til dem.

 • Bryst
 • Ryg
 • Skuldre
 • Biceps
 • Triceps
 • Underkroppen (ben og hofte)
 • Mave/core

  Til hvert af disse syv områder skal du ideelt set lære dig et par basisøvelser. Mange mere funktionelle øvelser rammer flere af kropsområderne. Men under alle omstændigheder er det godt at genkende og være bevidst om kropsområderne, når du træner - om ikke andet for at undgå skader ved overdreven træning af et bestemt område.

  Bryst træner du fx med presøvelser. Det kan være bænkpres, hvor du ligger på en bænk (eller træningsbold) og presser to håndvægte lodret op. Eller maskiner, hvor du presser armene frem foran dig. Det er pres. Det kan også være armstrækninger.

  Ryggen træner du for eksempel med row-bevægelser, hvor du trækker en vægt ind mod brystet. Tænk på romaskinen. En anden type rygtræning foregår med Back Extensions, hvor du fx ligger på en bænk med benene låst, og løfter overkroppen op. Motionscentret har mange maskiner til rygtræning, fx til Lat Pulldowns, hvor du sidder og trækker en stang lodret ned til oversiden af brystet. Mange Pilates-øvelser træner også ryggen. En god begynderøvelse erRygløft/liggende.

  Skuldre træner du fx med Overhead Press, Lateral Raise eller Front Raise (Frontløft).

  Biceps trænes med forskellig former for curls som Hammer Curls.

  Triceps trænes med mange øvelser. Eksempelvis Triceps Extension, hvor armen strækkes ud enten vandret eller lodret, som det vises herunder. I centret kan du lave Triceps Rope Pulldown eller Dips, hvor du fx sænker kroppen ned mellem to stole eller i et såkaldt dips-stativ.

  Underkroppen trænes med Squats, Deadlifts, Lunges samt forskellige benmaskiner.

  Mave/Core trænes med Crunches, Plank, og Pilates-øvelserne.

  Træn gerne hver dag, hvis du har tid. Så behøver du ikke træne 40-50 minutter ad gangen. Du kan nå meget på 15 minutter, hvis du ved præcis, hvad du skal.

  Basisøvelser med håndvægte

  Skal du igang med traditionel styrketræning, kan du som nybegynder med fordel koncentrere dig om basisøvelser med håndvægte. I det forrige modul kan du se en række øvelser med håndvægte, her følger flere.

  Basisøvelser med brug af fri vægte giver en noget anderledes træning, en det du opnår med brug af maskiner. Maskinerne isolerer bestemte muskler, og det er meget effektivt; men isoleringsøvelserne bør ikke stå alene.

  Træning med fri vægte giver en anden oplevelse, og det er synd ikke at prøve det. Man bliver let skræmt af alle håndvægtene og måske også de meget store muskelmænd i fitnesscentret. Derfor er det egentlig bedre at træne hjemme (og gerne i haven og året rundt).

  Har du håndvægtene i hjemmet, har du tid til at lære øvelserne ordentligt. Der er ikke nogen, som står og venter på at skulle bruge dine vægte eller din plads. Du kan altid komme til, og du bliver heller ikke distraheret af andre mennesker, høj musik osv. Så mange vil få meget ud af at starte styrketræning i hjemmet og med nogle håndvægte.

  Køb nogle håndvægte. Tre sæt er ideelt, men start med ét. Firmaet Harald Nyborg har meget billige kuffertsæt med håndvægte:

  Fordelen ved hjemmetræningen med egne vægte er dog, at du kan graduere vægtene mere præcist - du kan fx lave vægte på 7,25 kg, 8,00 kg og 8,50 kg. I centret har man faste håndvægte med større afstand mellem de enkelte vægttrin.

  Pull-Over på bold

  Dette er en super øvelse for enhver, der har siddet meget på kontor. Den åbner hele skulder-, bryst og halsområdet med et rigtig dejligt stræk.

  Du lægger dig på din gymnastikbold med overkroppen strakt. Tag en håndvægt på fx 10 kg - der skal ikke tung vægt på. Hold den lodret op over dit bryst og sænk den så langsomt bagover med strakte arme. Løft den kontrolleret til lodret - igen med strakte arme.

  Øvelsen er også god at lave med én arm ad gangen. Her kan du fx. bruge en kettlebell på 6 kg.

  Bænk/brystpress og Incline Press på bold

  Brystpres foregår typisk på en bænk, som du ligger på ryggen på. Så presser du to håndvægte (eller en vægtstang) op til lodret.

  Det kan du sagtens gøre på din træningsbold. Skyd vægtene lidt hurtigt i vejret, men med kontrol. Når du sænker dem, må det gerne tage dobbelt så lang tid.


  Incline betyder, at overkroppen er "på skrå", og da presset går lodret op, er det den øvre del af brystmuskulaturen, som arbejder.

  Øvelsen er let at lave med en træningsbold. Sid skråt op ad den, brug den som ryglæn. Spænd op i core og løft vægtene til lodret.

  Row - Forward Bent eller med slynge (fx TRX)

  Row-bevægelsen træner ryg. Den kendes fra romaskinen.

  Prøv denne øvelse, hvor du enten kan have rent underhåndsgreb (håndfladerne opad, det kaldes Yates Row) på de to håndvægte, eller holde dem lodret som på tegningen.

  Stå foroverbøjet med låst lænd og ryggen foroverbøjet, gerne næsten ned til vandret. Træk håndvægtene op til hoften.

  Har du en slynge (TRX eller lignende), er den rigtig god til row-bevægelsen:

  Fordelen med slyngen er, at kroppen skal stabiliseres. Du står på hælene og trækker dig op. Det kræver, at du spænder op i core og ryg, samtidig med at du trækker dig op. Øvelsen bliver altså mere funktionel.

  Hammer Curls

  Hvis du ser artiklen om de 7 kropsområder tidligere her på siden, så ved du, at overamens store bicepsmuskel styrkes med Curls. I Hammer Curls løfter du en håndvægt til vandret eller lidt højere.


  Start med en let vægt, og lav øvelsen langsomt og sikkert, i det du fører vægten lodret op og ned som en hammer. En hånd ad gangen!

  Sørg for at have et fast greb om håndvægten, så styrker du samtidigt håndleddene. Skuldrene er tilbage og må ikke forskubbe sig.


  Triceps Extensions

  Overarmens triceps-muskel er et selvstændigt træningsområde. Her er en af de mange øvelser, som kan foretages stående eller som her siddende. Du træner en arm ad gangen eller begge samtidigt. En arm ad gangen er nok det bedste for at skabe kropsbevidsthed.

  Begynd med at have vægten strakt lodret op og sænk den så langsomt bag ryggen.

  Øvelsen kan være hård for et utrænet albueled, så start med lille vægt.

  Triceps med core

  Hvis du lægger dig på knæ, strammer op i core og læner dig forover, kan du lave en extension (udstrækning), som det ses herunder. Start med få kilo.

  Intervaller eller ej

  Intervaltræning er effektiv, men lavintensitet-træning er også god. Læs her om de to meget forskellige træningsformer, der faktisk fungerer allerbedst, når de får lov at supplere hinanden.

  HIIT

  HIIT står for High-Intensity Interval Training. Det er træning, hvor du arbejder meget intenst i sæt af intervaller med korte pauser imellem. Træningen er hård, men supereffektiv. Du kommer bedre i form og får bedre muskeltilvækst på kortere tid med HIIT. Du får også let skader.

  Se også modulet om Tabata.

  Opgaven består i at få investeret i en intervaltimer og så designe nogle programmer, der passer til dit udgangspunkt.

  På bare 12 minutter kan du opnå en meget effektiv træningseffekt, hvis du kører HIIT. Det kan fx bestå af 3 sæt af fire øvelser.

  Øvelserne kan fx være Maveruller/Plank/Maveruller/Downdog, der hver køres i 45 sekunder med 15 sekunders pause imellem.

  Det er bare ét program - HIIT/Tabata kan bruges til alle øvelser. Kunsten er dog at sammensætte programmer, hvor det ikke er de samme muskler, der belastes i sættet, og hvor du kan nå at skifte mellem de enkelte øvelser uden for meget besvær i den korte pause.

  Tabata-protekollen er som nævnt et eksempel på HIIT.

  LISS-cardio

  LISS står for Low-Intensity Steady-State kredsløbstræning, og det er nærmest det modsatte af HIIT.

  Træner du med LISS-princippet, er intensiteten lav, mens træningen er langvarig. Du kan måske trave, jogge, svømme eller cykle med konstant fart i 45 minutter eller sidde 30 minutter i en romaskine i et godt tempo. Det giver ikke samme voldsomme effekt som HIIT, men er måske mere sundt i det lange løb.

  Fordelen ved lavintensitet-træning er over længere tid den gode blodcirkulation - kroppen bliver virkelig arbejdet gennem, og den langvarige, forøgede cirkulation renser alle organerne for affaldsstoffer. Sideløbende forbedres kroppens generelle evne til omsætte ilt. Lavintensiv træning giver ny vitalitet!

  Et andet godt aspekt ved LISS er, at det supplerer HIIT rigtig godt. HIIT påvirker musklerne meget kraftigt, og der kan opstå småskader, ligesom der dannes affaldsstoffer i muskulaturen. Den bløde lavintense træning afhjælper skaderne ved at øge blodcirkulationen og befordrer udrensningen af affaldsstofferne. Du regenererer altså hurtigere.


  Romaskine - Dumbbells - Combo

  En god måde hurtigt at opbygge styrke på er at kombinere romaskine-intervaller med øvelser med håndvægte. Du tvinger musklerne til at arbejde på to ret forskellige måder, og hvis du arbejder ved høj intensitet, kan du nå meget træning på bare 15 minutter.

  Så brug romaskinen aktivt. Efter roturen laver du så vægttræningen. Det er endnu mere effektivt, hvis du kan lave flere skift mellem de to træningsformer romaskine og vægttræning.

  Her er et eksempel på et forløb.

  Du stiller to håndvægte ved siden af romaskinen. Lav rolig opvarmning i to minutter romaskine. Kør derefter tre sæt med intervaller (20 sekunder for fuld knald efterfulgt af 40 sekunder i roligt tempo). Du ror altså tre minutter. Skift så over til håndvægtene med :

  1 minut Overhead Press eller Snatch
  1 minut Forward Bend Row
  1 minut Squats med vægte (Weighted Squats)
  1 minut Hammer Curls
  1 minut Triceps Extensions

  Skift tilbage til romaskinen, og lav tre minutter med intervaller - hurtigt - roligt - osv.

  Det er bare et eksempel på en 15-20 minutters træning - lav endelig dit eget program. Du ved selv, hvordan du træner bedst.

 • Næste artikel
 • Forrige artikel

  Til start

  Copyright 2011-20 Fitness-vitalitet.dk

 •