ENERGI, TRÆNING og BEVIDSTHED

SUNDHED - I ALLE ALDRE
 
               www.hsp-info.dk

 

1.00 ET GODT HELBRED

Der findes eksperter, som påstår at kende det sande system, der sikrer et stærkt helbred med høj livsenergi - konstant og vedholdende gennem et langt liv. Det holder næppe i praksis. Der findes nemlig ikke én bestemt opskrift på et godt helbred, det ville være helt forkert.

Synes du om vores artikler? Så støt os med en "like" på Facebook. Så får du også meldinger om nye artikler:

Livet er jo grundlæggende et mysterium. Det gælder også kroppen og kroppens forhold til psyke/sjæl/bevidsthed. Et mysterium, vi aldrig kommer til at forstå til fulde, men som vi alligevel konstant kan afdække nye lag af og undres over.

Kroppens dynamik

I denne artikel vil jeg beskrive den helheds-tænkning, jeg har udviklet i mit arbejde med sundhed og vitalitet. For kroppen er plastisk - den kan ændre sig. Men den hænger tæt sammen med vores psyke og vores livsenergi. Så det er nødvendigt at have opmærksomhed på alle tre facetter.

Langt de fleste har et stort potentiale for at udvikle bedre kropsbevidsthed, bedre immunforsvar og større generel livskvalitet. Det kræver en ret målrettet tilgang til hele livssituationen. Du er nødt til at erkende, at

 • åndedræt
 • følelsesliv
 • dine madvaner
 • dit stressniveau

  har stor betydning for din sundhedstilstand. Alle disse faktorer har betydning for både for krop, psyke og energi. Det nytter altså ikke bare at gå i fitness-centeret - selv om det er en god ting. Vil du have greb om dit helbred, skal kroppens dynamikområde forøges. Der skal opmærksomhed og fokus på en række forskellige indsatsområder. Der er ingen nemme løsninger - kun vedholdende opmærksomhed.

  Forhindringerne

  Kroppen kan ændre sig, men det handler ikke bare om kroppen. Nervesystemet skal i høj grad re-programmeres, hvis du vil forbedre din sundhedstilstand. Den største del af vores biologiske styring foregår jo ubevidst.

  Vi sidder jo ikke bevidst og bruger tankekraft på at sende enzymer ned i maven, når vi har spist et måltid - det tager underbevidstheden sig af. Den står for 80-90% af vores hverdag.

  Når vi så af forskellige årsager fx har tillagt os dårlige spisevaner, som konstant fjerner fokus fra kroppens naturlige energimønstre, kan det være svært at ændre på dem udelukkende med brug af viljestyrke. Vi ved alle, hvad der er sundt og godt, men de dårlige vaner ligger dybt forandrede i underbevidstheden. Derfor er du nødt til inddrage meditativ træning som mindfullness i din praksis.

  Læs mere om det i denne artikel (åbner i nyt vindue)

  En anden hindring for bedre helbred og større vitalitet kan være de kroniske muskelspændinger, mange (hvis ikke alle) bærer rundt med. Jeg spurgte en meget erfaren behandler (inden for Body-SDS), som har bl.a. været ansat på et af de store professionelle cykelhold, hvad hans erfaring med forskelllige nationaliteter er. Der var ingen tvivl; han havde igen og igen set, hvordan danskerne har langt flere muskelspændinger end fx sydeuropærere. Der er virkelig noget at gå i gang med.

  Muskelspændingerne opretholdes af mønstre i underbevidstheden:

 • mønstre, der er grundlagt i barndommen
 • mønstre, der hæmmer vores livsudfoldelse og følelsesliv
 • mønstre, der afspejles i åndedrættet.
 • mønstre, der kan bearbejdes og i et vist omgang opløses.

  Jeg har selv arbejdet meget intensivt med at mine spændinger, som jeg nok har haft flere af end de fleste. Det er langvarigt arbejde, der først og fremmest kræver bevidsthed. Her hjælper meditation i kombination med bevidsthedsgørende kropsøvelser som pilates. Godt udstyr er en stor hjælp - ikke mindst elastikker, som findes i mange forskellige udformninger, ligesom en fabulerende og legende tilgang til træningen er et must.

  Som de siger inden for Body-SDS: Den tid man ikke bruger på sig selv nu, kan man nemt komme til at bruge på sygdom senere, hvis man ikke holder kroppen ved lige.

  Læs videre her på sitet om de mange forskellige tiltag, der kan styrke dit helbred.

 • Læs meget mere om
  underbevidstheden og visualisering i denne artikel (åbner i nyt vindue)
 • Læs også om
  de effektive energiøvelser, jeg indgående har beskrevet i denne bog.

 • Næste artikel
 • Forrige artikel

  Til start

  Copyright 2011-18 Michael Karbo og Fitness-vitalitet.dk

 •